Efteling Miniaturen 2017 De Vos en de Kat

Artikelnummer: 8718861139242
Artikel 26 van 108
€ 14,95 € 9,99

meer weten ?? https://www.facebook.com/groups/1687451328138629/

 

l7,5xb4,5xh5,5

 

Het verhaal is afkomstig uit het boek Le avventure di Pinocchio van de Italiaan Carlo Collodi uit 1883. Collodi heette eigenlijk Carlo Lorenzini maar nam de naam van het dorp waarin hij opgroeide, Collodi, aan als pseudoniem. In de meest bekende versie van het verhaal maakt de arme houtsnijder Geppetto een houten marionet, Pinokkio, die tot leven komt doordat deze uit betoverd hout is gesneden. Pinokkio is echter gemeen, ongehoorzaam, hedonistisch en naïef en komt continu in de problemen door zijn gedrag. Kenmerkend is zijn neus, die groeit als hij liegt.

Steeds weer komt Pinokkio in een nieuwe situatie terecht waar hij zichzelf diep in de nesten werkt, en zijn arme vader Geppetto heeft het nakijken terwijl Pinokkio weken, maanden of zelfs jaren van huis is. Op zijn avonturen krijgt Pinokkio wel de hulp van twee figuren: de geest van de krekel die hij op zijn eerste nacht in het huisje van Geppetto in een boze bui per ongeluk dood smeet, en de Blauwe Fee. Samen helpen ze hem om zijn slechte gedrag steeds wat langer onder controle te houden en zijn eigen fouten in te zien, met de belofte van de fee dat hij een échte jongen zal worden als hem dit lang genoeg lukt.

De bekendste episodes uit de avonturen van Pinokkio zijn de herhaalde ontmoetingen met de valse Vos en Kat die hem overhalen zijn goudstukken te begraven om een goudboom te kweken (en het goud vervolgens zelf opgraven) en een bezoek aan Pretland waar luie kinderen in ezels veranderen. Uiteindelijk verandert ook Pinokkio in een ezel, maar bij een val in de zee vreten vissen zijn ezelshuid op en is Pinokkio weer een marionet.

Geppetto is al zoekende naar Pinokkio (die dan al een jaar van huis is) terecht gekomen in de maag van een vreselijke Monstervis, en leeft daar in een bootje. Uiteindelijk lukt het Pinokkio om Geppetto te vinden, waarbij hij ook wordt opgeslokt door de vis. Samen ontsnappen ze, waarna Pinokkio maandenlang hard werkt op een boerderij om zo voor de oude en zieke Geppetto te kunnen zorgen. Met zijn gespaarde geld redt hij niet alleen Geppetto, maar ook de zieke Blauwe Fee. Als dank verandert ze de brave Pinokkio uiteindelijk in een echte jongen, tot grote vreugde van Geppetto en Pinokkio.

Het boek was een van de eerste voorbeelden van het nieuwe genre kinderliteratuur en genoot grote populariteit. Sindsdien zijn er zeer veel adaptaties van verschenen. Waarschijnlijk het meest bekend is de interpretatie van tekenfilmfabrikant Disney uit 1940. Van deze tweede langspeelfilm uit de Disneystal is ook een kermisachtige attractie gemaakt die je in drie Disney-pretparken kunt bekijken.

© 2012 - 2024 bibbi4you | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel